Home

7. Niet gehonoreerde aanmeldingen

Bedrag x € 1.000

Nr.

Niet gehonoreerde aanmelding

Begroting 2025

MJB 2026

MJB 2027

MJB 2028

Programma 5. Sociaal domein

48

Wijkaanpak - Gebiedsgericht werken *

150

150

-

-

Totaal

150

150

-

-

Waarvan ten laste van de Algemene reserve (incidenteel)*

150

150

-

-

Waarvan ten laste van de exploitatie (structureel)

-

-

-

-

48. Wijkaanpak - Gebiedsgericht werken *

Wijkaanpak - Gebiedsgericht werken *

Categorie

Totale investering

-

Begroting 2025

MJB 2026

MJB 2027

MJB 2028

Structurele exploitatielast

-

-

-

-

Eenmalige kredieten

150

150

-

-

Formatie

-

-

-

-

Toelichting relatie SDG's

SDG 1: (indirect) Door het versterken van de sociale basis en het bevorderen van gezondheid en welzijn draagt de wijkaanpak indirect bij aan het verminderen van armoede.
SDG 3: De uitbreiding van de wijkaanpak richt zich op het aanpakken van gezondheidsachterstanden en het bevorderen van een kansrijke start voor alle inwoners, waardoor het bijdraagt aan het streven naar een goede gezondheid en welzijn.
SDG 4: (indirect) - De wijkaanpak kan indirect bijdragen aan kwaliteitsonderwijs door het verbeteren van de leefbaarheid en het welzijn van de gemeenschap, wat gunstig is voor de educatieve omgeving.
SDG 8: (indirect) - De wijkaanpak kan indirect bijdragen aan waardig werk en economische groei door het versterken van de sociale basis en het bevorderen van gezondheid en welzijn, wat gunstige omstandigheden creëert voor economische ontwikkeling en werkgelegenheid.
SDG 10: Door zich te richten op het verminderen van gezondheidsachterstanden en het creëren van een kansrijke start voor alle inwoners, draagt de wijkaanpak indirect bij aan het verminderen van ongelijkheid.
SDG 11: De wijkaanpak draagt bij aan het vergroten van de leefbaarheid binnen de gemeenschap en het stimuleren van integrale gezondheidsverbetering, wat essentieel is voor het bevorderen van duurzame steden en gemeenschappen.

Toelichting aanmelding
Voor de aanpak van gezondheidsachterstanden & kansrijke start willen we de huidige wijkaanpak uitbreiden met minimaal 3 nieuwe wijken. De wijkaanpak stimuleert om lokaal integraal naar gezondheidsachterstanden te kijken en deze gezamenlijk met alle betrokkenen/partners op te pakken.
De afgelopen jaren hebben we in de wijk Zuiderveld Joure en Sint Nyk (waar de grootste gezondheidsachterstanden voorkomen) extra kunnen ondersteunen bij de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden. Vanuit deze wijkaanpak hebben we mooie resultaten weten te realiseren op individueel inwonerniveau en op proces en samenwerking. De gezamenlijke aanpak levert daarnaast verbindingen en synergie op voor de interne- en externe partijen/organisaties. Naast dat we met deze diverse partijen en organisaties in de wijk gebiedsgericht werken, hebben we ook een interactief dashboard ingericht zodat we ook datagericht kunnen (gaan) werken en we resultaten in de toekomst beter zichtbaar kunnen maken.

Door het ‘omarmen’ van extra wijken creëren we ook een uitgebreid en divers ondersteuningsnetwerk/ fundament en vangnet voor de inwoners op het gebied van leefbaarheid, gezondheid en welzijn en kunnen we lokaal actief en integraal werken aan  het versterken van de sociale basis en vele andere beleidsonderwerpen, thema’s en opgaven gemeentebreed.

Risico indien niet gehonoreerd
De mogelijkheid om een extra impuls te geven aan de bestrijding van gezondheidsachterstanden wordt niet benut. Diverse partijen en organisaties opereren naast elkaar waardoor samenhang en de mogelijkheid om elkaar te versterken ontbreekt. Daarnaast wordt het voor de inwoners onduidelijk bij wie ze moeten zijn.

Deze pagina is gebouwd op 08/13/2024 12:45:25 met de export van 08/12/2024 16:13:08